Kluski śląskie - Szkoła Podstawowa nr 7 w Gliwicach
Szukaj
Przejdź do treści
Menu główne:
×
Strona Główna
News
Wizja i misja szkoły
Dokumenty
Statut Szkoły
Regulamin Szkoły
Regulamin Wycieczek
Program Wychowawczy
Program Profilaktyczny
Procedury
Plan Pracy Szkoły
Koncepcja Pracy Szkoły
Przedmiotowy System Oceniania
Religia
Edukacja wczesnoszkolna
Język polski
Historia
Język angielski
Matematyka
Przyroda
Muzyka
Plastyka
Technika
Informatyka
Wych. fizyczne
Nauczyciele
Koła zainteresowań
Konkursy
Kalendarium
Konsultacje nauczycieli
Galeria
Szkoła
Wycieczki szkolne
Innowacja pedagogiczna
Koło ORIGAMI
Spacer po szkole
Rada Rodziców
Samorząd Uczniowski
Szkoła w mediach
Realizowane projekty
Pierwsze uczniowskie doświadczenia
Rozwiń skrzydła
Ja potrafię, ty potrafisz
Bank z klasą
Stawiam na naukę
Od średniowiecza do dziś
Dzwonki
Podręczniki
Pedagog Psycholog Logopeda
Świetlica
Biblioteka
Sukcesy uczniów
Absolwenci
Współpraca z organizacjami
Sponsorzy
Szkoła w Ruchu
2.06.2015r. klasa 2a w ramach innowacji pedagogicznej pt. „
Gliwice dawniej i dziś
”,
poznała tajniki regionalnej kuchni śląskiej.
Uczniowie wraz z nauczycielem przygotowali i degustowali
ulubioną potrawę Ślązaków – kluski śląskie (
gumiklejzy
).
Każde dziecko przyniosło do szkoły na warsztaty potrzebne produkty.
Wszyscy cierpliwie i dokładnie „kulali
gumiklejzy
”.
Zabawa była doskonała.
Od dziś ,,
Kożdy
bajtej
ze klasy 2a wie, że najważniejsze we
gumiklejzach
są
fest dobre kartofle, ino nie
wodnite
!
”
ETAP I
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
W proporcji 4:1
-
ugotowane i sprasowane ziemniaki
-
mąka ziemniaczana
oraz
-
szczypta soli
-
jajko
ETAP II
UGNIATANIE CIASTA
Wszystkie składniki
muszą być porządnie wymieszane.
ETAP III
KULANIE GUMIKLEJZÓW,
CZYLI FORMOWANIE KLUSEK ŚLĄSKICH
Nie zapominamy
o dziurce, która robiona jest palcem.
Zatrzymuje ona pyszny sos.
ETAP IV
GOTOWANIE
Gdy kluski są już uformowane, należy postawić wodę
w garnku i trochę ją posolić.
Wiemy już, że kluski należy gotować ok. 2 min.
od ich wypłynięcia oraz pamiętamy, że przy wrzątku
należy się ostrożnie zachowywać.
ETAP V
KONSUMPCJA
Kluski nakładamy na talerzyk,
polewamy sosem i jemy.
Smacznego!
NASI NAJLEPSI KUCHARZE Z 2a
NASZE NAJLEPSZE KUCHARKI Z 2a
Strona Główna
|
News
|
Wizja i misja szkoły
|
Dokumenty
|
Przedmiotowy System Oceniania
|
Nauczyciele
|
Koła zainteresowań
|
Konkursy
|
Kalendarium
|
Konsultacje nauczycieli
|
Galeria
|
Spacer po szkole
|
Rada Rodziców
|
Samorząd Uczniowski
|
Szkoła w mediach
|
Realizowane projekty
|
Dzwonki
|
Podręczniki
|
Pedagog Psycholog Logopeda
|
Świetlica
|
Biblioteka
|
Sukcesy uczniów
|
Absolwenci
|
Współpraca z organizacjami
|
Sponsorzy
|
Szkoła w Ruchu
|
Ogólna mapa witryny
Copyright 2015. All rights reserved.
Wróć do spisu treści
|
Wróć do menu głównego
Aby korzystać z tej strony musisz włączyć obsługę JavaScript.