Kluski śląskie - Szkoła Podstawowa nr 7 w Gliwicach

Szukaj
Przejdź do treści

Menu główne:




  2.06.2015r. klasa 2a w ramach innowacji pedagogicznej pt. „Gliwice dawniej i dziś”, 
poznała tajniki regionalnej kuchni śląskiej. 
Uczniowie wraz z nauczycielem przygotowali i degustowali 
ulubioną potrawę Ślązaków – kluski śląskie (gumiklejzy).
  Każde dziecko przyniosło do szkoły na warsztaty potrzebne produkty. 
Wszyscy cierpliwie i dokładnie „kulali gumiklejzy”.
Zabawa była doskonała.
  Od dziś ,,Kożdy bajtej ze klasy 2a wie, że najważniejsze we gumiklejzach są 
fest dobre kartofle, ino nie wodnite!


ETAP I
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
W proporcji 4:1
- ugotowane i sprasowane ziemniaki
- mąka ziemniaczana
oraz
- szczypta soli
- jajko


ETAP II
UGNIATANIE CIASTA
Wszystkie składniki
muszą być porządnie wymieszane.



ETAP III

KULANIE GUMIKLEJZÓW,
CZYLI FORMOWANIE KLUSEK ŚLĄSKICH

Nie zapominamy o dziurce, która robiona jest palcem. 
Zatrzymuje ona pyszny sos.










ETAP IV
GOTOWANIE
Gdy kluski są już uformowane, należy postawić wodę
w garnku i trochę ją posolić.
Wiemy już, że kluski należy gotować ok. 2 min. 
od ich wypłynięcia oraz pamiętamy, że przy wrzątku 
należy się ostrożnie zachowywać.



ETAP V
KONSUMPCJA
Kluski nakładamy na talerzyk, 
polewamy sosem i jemy.
Smacznego!





NASI NAJLEPSI KUCHARZE Z 2a



NASZE NAJLEPSZE KUCHARKI Z 2a


 
Copyright 2015. All rights reserved.
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego